Joves en una manifestació, donant la seva opinió

Tenen els joves prou espais d’opinió?

Per: Júlia Chmyr

Cinc alumnes de 3r d’ESO E hem reflexionat sobre la veu que tenim els joves tant en centres educatius, com en xarxes socials i en ambients familiars. Hem elaborat una enquesta per saber què en pensen sobre la importància de la nostra opinió respecte a alguns temes i situacions els alumnes de classe. També hem expressat els nostres avantatges i inconvenients. 

Centres educatius: se’ns escolta?

Estem a favor de que als centres educatius, per exemple, es realitzin xerrades en les quals el nostre punt d’opinió i les nostres preferències es tinguin en compte; i que a partir del que aprenem, puguem comentar i saber els motius que defensem. Tot i així, estem en contra de l’autoritat que tenen els professors sobre nosaltres, ja que ens poden imposar les ideologies que ells creuen correctes o defensen. Sovint ens pregunten la nostra opinió sobre certs temes però de vegades no és escoltada. Gran part del professorat no ens deixa triar la data de l’examen, tot i comentar els nostres inconvenients respecte a aquell dia.

Xarxes socials, espais útils però on es pot ferir

Un altre tema que hem tingut en compte ha sigut el tema de les xarxes socials que ens envolten avui en dia. Les xarxes són un gran conductor per expressar les nostres idees sobre temes que han sigut parlats en certs temps. A causa de les comunitats informatives s’obren les portes que permeten donar i escoltar diverses opinions, tot i que moltes vegades alguns individus utilitzen  vocabulari despectiu que pot ferir algú intencionadament.

Les xarxes socials són un mitjà per poder expressar la nostra opinió, molt freqüentat pels joves avui en dia

Família, el lloc més segur però no per tothom

I l’últim tema del qual ens hem enfocat ha sigut l’ambient familiar a casa.  Segons el teu ambient familiar tens més o menys llibertat a l’hora d’expressar les teves ideologies. L’educació que et donen influeix molt en la teva perspectiva així com la confiança que et donen, per poder-te expressar amb llibertat; sense por del que et diran o pensaran. Per tant no podem generalitzar a l’hora de parlar de la família.

Segons els formularis hem determinat que l’espai on la gent es sent més lliure per expressar-se és, majoritàriament, a casa; tot i que depèn del tema del que es parli. Hi ha gent que ni a casa, ni a l’institut , ni a les xarxes socials es senten suficientment lliures com per poder donar la seva opinió i, per tant, és estrictament necessari canviar els mètodes utilitzats. Una bona proposta seria escoltar més (i no jutjar als joves per la seva edat). Poder-nos expressar, sentir-nos escoltats i ser respectats, etc… pot canviar i revolucionar el món. Pero això no serà possible sense el recolzament i l’ajuda dels adults. Per tant, caldrà que ens començem a escoltar entre tots per així fer les coses més justes i senzilles.